Πώς να τα βγάλετε πέρα με ένα ανυπόμονο παιδάκι

Πώς να τα βγάλετε πέρα με ένα ανυπόμονο παιδάκι

Είναι σχεδόν αδύνατο να το πιστέψει κανείς: δάκρυα, φωνές, ακραία ξεσπάσματα θυμού. Κι όλα αυτά από ένα μικρό παιδί εξαιτίας μια απλής καθυστέρησης. Γίνεται; Κι όμως ναι.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση, ακόμα κι αν είναι για πέντε λεπτά, φαντάζει αιώνας σε ένα μικρό παιδάκι. Τα παιδία προσχολικής ηλικίας είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και δεν έχουν αυτοέλεγχο με αποτέλεσμα τα ξεσπάσματα καμιά φορά να είναι ακραία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να σφίγγετε τα δόντια σας 1 – 2 χρόνια, μέχρι δηλαδή το παιδί σας να μεγαλώσει. Βοηθήστε το να διαχειριστεί τις καταστάσεις και θα είναι πιο εύκολο και για τους δύο.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμοι φωνάξετε στην ουρά του ταμείο της τράπεζας, συγκρατήστε την ψυχραιμία σας. Εάν αποδείξετε ότι έχετε υπομονή ακόμα κι όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι, το παιδί σας θα μάθει από αυτή την συμπεριφορά. Παραμείνετε ήρεμη, πάρτε βαθιές αναπνοές ή κάντε μερικές ασκήσεις ηρεμίας. Προτού προλάβει το παιδί σας να γκρινιάξει, πείτε κάτι αστείο σχετικά με την κατάσταση ή συζητήστε κάτι διασκεδαστικό μέχρι να φύγει η φύγει η αρνητικότητα.

Αποσπάστε την προσοχή

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ζουν την κάθε στιγμή έντονα, δεν τους αρέσει να βάζουν νερό στο κρασί τους και σε καμία περίπτωση να κάνουν υπομονή για να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αντέχουν να κάτσουν μια ώρα στο μουσείο και κλαψουρίζουν διαρκώς. Το παιδί σας εστιάζει στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βαριέται και δεν μπορεί να δει πέρα από αυτό. Του είναι δηλαδή αδιανόητο να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διασκεδάσει στην τράπεζα ή και στο μουσείο. Ευτυχώς η προσοχή των παιδιών σε αυτή την ηλικία αποσπάται εύκολα. Έχετε λοιπόν στην τσάντα σας για καταστάσεις έκτακτες μολύβια, χαρτιά, αυτοκόλλητα έτσι ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Μόλις τον/ την δείτε να νευριάζει, βγάλτε κάτι από την τσάντα και ρωτήστε με τι θέλει να παίξει.

Μάθετε του να ψυχαγωγεί το ίδιο τον εαυτό του

Όταν πρέπει να κάνετε δουλειές αλλά το παιδί δεν κάθεται λεπτό σε ησυχία και σας θέλει εκεί κοντά του να παίξετε ενθαρρύνετε το να παίξει μόνο του. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πρέπει να απλώσετε τα ρούχα του πλυντηρίου και το παιδί έχει πέσει στα πόδια σας και δεν σας αφήνει να κουνηθείτε προκειμένου να γίνει το δικό του αποσπάστε του την προσοχή λέγοντας: «Ξέρω ότι θέλεις να παίξουμε με τα αυτοκινητάκια τώρα αλλά έχω κάποιες δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν. Γιατί δεν πας στο κουτί με τα παιχνίδια να δεις τι έχει μέσα;»

Περιμένει παίζοντας

Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει υπομονή με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο. Τα παζλ είναι μια καλή ιδέα για να το κρατήσετε απασχολημένο. Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι η μαμά και ο μπαμπάς έχουν να κάνουν κάτι πριν πάτε βόλτα π.χ με το ποδήλατο.

Στόχος η επιτυχία

Χρησιμοποιήστε τις αναμνήσεις για να κάνει μεγαλύτερη υπομονή το παιδάκι σας. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί να περιμένετε κάπου στην ουρά πείτε στο μικρό σας «Αν δεν μπορείς να περιμένεις πάρε αυτά τα αυτοκόλλητα να παίξεις.» Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ξαναχρειαστεί, πείτε: «Θυμάσαι τις προάλλες που έπρεπε να περιμένουμε και έπαιξες με τα αυτοκόλλητα;» Υπενθυμίστε του λοιπόν ότι ο παλιός τρόπος λειτούργησε με επιτυχία στο παιχνίδι της αναμονής.

 

Πηγή: baby.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Εργαζόμαστε με υποδειγματική παιδαγωγική ευαισθησία προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον στους μαθητές μας.

Ενεργοποιούμε την φαντασία των παιδιών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την πίστη τους στις μεγάλες αξίες της ζωής: τα ιδανικά, το σεβασμό, τη δικαιοσύνη, την τήρηση των υποχρεώσεων τους, για ένα δημιουργικό παρόν και ένα όμορφο μέλλον.

SOCIAL MEDIA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Δεν υπάρχουν φωτογραφίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 • ΒΡΕΦΙΚΟΣ
  Έναντι Γεν. Λυκείου Μοιρών
  Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
  Τ.Κ. 70400
 • 2892022021
 • ΠΑΙΔΙΚΟΣ
  Μ. Τσουδερού
  Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
  Τ.Κ. 70400
 • 2892029119
 • info@paidiki-anoixi.gr