Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδια

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδια

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να διαβάζετε στο παιδί σας. Ακόμη και για τα μωρα, το διάβασμα ωφελεί! Διαβάζοντας μεγαλοφώνως προετοιμάζεται τον εγκέφαλο του μωρού σας για τη γλώσσα. Του διδάσκετε λέξεις, το σχηματισμό των προτάσεων και το εισάγετε σε έννοιες όπως ιστορίες, χρώματα, γράμματα και αριθμούς.

Εάν εμνεύστε στα παιδιά την αγάπη για τα βιβλία τότε έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα προετοιμασίας για μία ζωή μάθησης και γνώσης. Αυτή η αγάπη για τα βιβλία θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη στο σχολείο και όχι μόνο. Όσο πιο νωρίς αρχίσει να διαβάζει ένα παιδί, τόσο καλύτερα καταλαβαίνει τη γλώσσα και καταφέρνει και το ίδιο να διαβάσει μόνο του.

Ακόμη και τότε όμως, όταν δηλαδή το παιδί σας φτάσει στο δημοτικό και αρχίσει να διαβάζει μόνο του, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα βιβλία μαζί σαν οικογένεια. Στο σχολείο το παιδί σας θα μάθει τα σύμφωνα και τα φωνήεντα, αλλά με εσάς θα εμπνευστεί και θα μάθει να απολαμβάνει το διάβασμα και τα βιβλία.

Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να γίνει το διάβασμα μέρος της καθημερινότητάς σας: Ζητήστε από το παιδί να διαλέξει ένα βιβλίο (ή δύο) για να διαβάσει μαζί σας στον καναπέ ή στο κρεβάτι, στο τέλος κάθε ημέρας. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας πουν γιατί επέλεξαν το εκάστοτε βιβλίο, τι τους αρέσει σε αυτό και τι όχι. Ακόμη και ο τρόπος που τοποθετείτε τα βιβλία στα ράφια έχει σημασία. Καλό είναι τα παιδιά να βλέπουν το εξώφυλλο των βιβλίων, ώστε να εξοικειώνονται μαζί τους και να δελεάζονται να τα διαβάσουν.

Μια επίσκεψη στην τοπική βιβλιοθήκη μπορεί να είναι μια πραγματική απόλαυση για τα παιδιά - με την ανταμοιβή του δανεισμού ενός βιβλίου στο τέλος. Δεν θα σας κοστίσει, και τα παιδιά θα λατρέψουν την εμπειρία να έχουν τη δική τους κάρτα βιβλιοθήκης. Η φροντίδα του δανεισμένου αυτού βιβλίου επίσης βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν μια αίσθηση της ευθύνης.

Να είστε όμως, προετοιμασμένοι - τα μικρά παιδιά λατρεύουν την επανάληψη. Θέλουν να διαβάζουν το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί έτσι εξοικειώνονται και μαθαίνουν. Σταδιακά θα προχωρήσουν στο επόμενο ανάγνωσμα!

Εάν το παιδί δεν μπορεί ακόμη να διαβάσει, ενθαρρύνετέ το να «διαβάσει» (ή μάλλον να ερμηνεύσει) τις εικόνες από το βιβλίο. Θέστε τις πιο απλές ερωτήσεις σχετικά με το τι βλέπουν και τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Το παιδί σταδιακά θα καταλάβει ότι από τις εικόνες μπορεί να πάρει μία ιδέα για την ιστορία που λένε τα γράμματα στο βιβλίο του και αυτό θα το βοηθήσει αργότερα στη σχολική του πορεία.

Αφού έχετε διαβάσει ή ακούσει μια ιστορία μαζί, ρωτήστε το παιδί σας για το τι συνέβη. Η επανάληψη μίας ιστορίας είναι ίσως η καλύτερη άσκηση για την ανάπτυξη της ομιλίας, αλλά και της μνήμης. Θέστε ερωτήματα για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, πως μπορεί να αισθάνθηκαν, πως αντέδρασαν και γιατί. Ρωτήστε επίσης τα παιδιά πως θα αντιδρούσαν εκείνα εάν βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη άσκηση για την ανάπτυξη συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και για να καταλάβετε καλύτερα την προσωπικότητα του παιδιού σας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Εργαζόμαστε με υποδειγματική παιδαγωγική ευαισθησία προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον στους μαθητές μας.

Ενεργοποιούμε την φαντασία των παιδιών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την πίστη τους στις μεγάλες αξίες της ζωής: τα ιδανικά, το σεβασμό, τη δικαιοσύνη, την τήρηση των υποχρεώσεων τους, για ένα δημιουργικό παρόν και ένα όμορφο μέλλον.

SOCIAL MEDIA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Δεν υπάρχουν φωτογραφίες

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 • ΒΡΕΦΙΚΟΣ
  Έναντι Γεν. Λυκείου Μοιρών
  Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
  Τ.Κ. 70400
 • 2892022021
 • ΠΑΙΔΙΚΟΣ
  Μ. Τσουδερού
  Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης
  Τ.Κ. 70400
 • 2892029119
 • info@paidiki-anoixi.gr